Juustokakku

Irish cream juustokakku

Löysin kaupanhyllyltä itselleni uuden tuttavuuden makurahkojen joukossa, nimittäin Irish cream rahkan. Halusin heti maistaa sitä ja niinpä lähdin miettimään, mitä siitä voisi leipoa. Makurahkasta nyt ensiksi tuli mieleen jonkinlainen juustokakku. Kävisihän se tietysti myös vaikka täytekakun täytteeksi,  mutta mielessä oli jo jonkin aikaa muhinut tietynlainen, vähän erilainen juustokakkukokeilu, joten päätin testata sitä tällä uudella makurahkalla.

En ole varsinaisesti mikään kovin suuri juustokakkujen fani. Tuntuu, että niistä on ollut viime vuosina ylitarjontaa eli että joka juhlissa on ainakin aina juustokakkua tarjolla, vaikkei muuta olisi. Juustokakkuja löytyy kuitenkin joka lähtöön ja makumieltymyksiin. Ovathan ne raikkaita ja suhteellisen helppotekoisia ja makujen yhdistelemisessä vain taivas on rajana. Monesti selviää jopa ilman uunissa paistamista. Pohjan voi tehdä keksimurujen ja rasvan sekoituksesta ja täytteen ainekset vain vatkataan, sekoitetaan ja hyydytetään esim. liivatteen avulla. Sitten vain kakku kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi. Juustokakun pakastaminen myös onnistuu, joten niitä voi tehdä valmiiksi odottamaan vieraita tai juhlia.

Täytteeseen käytetään yleensä vatkattua kermaa, tuorejuustoa ja /tai maustettua rahkaa ja muita mieluisia makuja esim. suklaata, marjoja tai hedelmiä soseutettuna. Täytteeseen lisätään lisäksi liotettuja, sulatettuja liivatteita, jotta kakku pysyy kasassa. Liivate hyydyttää täytteen ja muutama tunti jääkaapissa viimeistelee hyytymisen.

Keksipohja jää usein kylläkin aika kovaksi ja siksi kakkua on hankala leikata pohjaan saakka. Niimpä tein tähän kakkuun pohjaksi rapean, vähän paksumman mantelisen pohjan, joka paistettiin ensin uunissa. Pohjan päälle sipaisin lemoncurdia. Juustokakun päätäytteeseen vatkasin kermavaahdon, vaniljatuorejuustoa ja irish cream rahkan. Liivatelehdet kiehautin amaretto-likööritilkassa. Taisimpa lorauttaa hieman likööriä myös täytteen kerma-juustoseokseen. Halusin täytteen sekaan jotain pureskeltavaa, joten murskasin sinne vähän suklaata ja suolapähkinää. Tähän rahkaan olisi sopinut oikein hyvin myös Baileys-kermalikööri, mutta sitä ei nyt sattunut olemaan kaapissa.

Levitin ensin puolet täytteestä pohjan päälle. Sitten laitoin yllätykseksi keskikerrokseen murskattua suolapähkinää ja kinuskikastiketta ja sitten loput täytteet päälle. Vielä päällimmäiseksi koristeeksi suolapähkinä-kinuskikerros.

Koristeeksi sulatin uunissa hetken omar-karkkeja ja taitoin ne heti uunista otettua pieniksi tötteröiksi.