Hei joululeivonnaisten ystävät! Nyt on jo aika alkaa tehdä jouluvalmisteluja. Tässä teille kolme erilaista piparkakkureseptiä.
Mikä on sinun suosikkisi vai kokeiletko kaikkia?
Olen tehnyt joka jouluksi piparkakut itse. Siinä on jotain, josta jouluntunnelma lähtee viimeistään liikkeelle.
Yleensä piparitehdas on keskittynyt itsenäisyyspäivän tienoille ja samalla siinä on tullut kirjoiteltua joulukortit ystäville.
Kaupan pakastealtaasta saa kyllä valmiita taikinoita, joka helpottaa urakkaa, mutta itse en ole niihin ihastunut. On toki
ihan valmiita pipareitakin saatavilla, mutta koska tykkään leipoa, haluan tehdä myös jouluvalmistelut itse alusta pitäen.
Vertailu
Testin 3 (parasta) itsetehtyä piparireseptiä
Alla on kolme suhteellisen perus-piparkakkureseptiä. Makuasioistahan ei voi kiistellä, mutta oma suosikkini on rapea ja ohut piparkakku.
Kaikissa allaolevissa on lähes samat ainekset, mutta valmistustavassa on pieniä eroja ja ehkä eri ainesten suhteissa. Valitse alta
oma suosikkisi, ole hyvä!
Paraisten piparkakut
Itse olen tehnyt piparkakut lähes aina Paraisten piparkakut -ohjeella. Tykkään taikinasta siksi, että pipareista tulee rapeita. Tässä
ohjeessa rasva ja sokeri vatkataan ensin, siirappi ja mausteet kiehautetaan ja seos lisätään vatkattuun rasva+sokeriseokseen. Lisätään
myös kananmuna. Lopuksi sekoitetaan jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Testasin tällä kertaa laittaa hieman lakritsijauhetta uudeksi
mausteeksi. Se ei kyllä oikeastaan maistunut valmiissa pipareissa.
Taikina saa olla yön yli jääkaapissa, jolloin se vähän jähmettyy. Leivon piparit yleensä seuraavana päivänä. Ota taikina jääkaapista
ja riippuen taikinan koosta, jaa se pariin-kolmeen osaan. Kauli osa kerrallaan ohueksi ja ota siitä piparkakkumuotilla pikkuleipiä.
Itse tykkään rapeista ja ohuista piparkakuista, mutta voit toki jättää taikinan vähän paksummaksikin.
Nosta varovasti piparit pellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Uunin lämpö ja paistoaika riippuu aina uunista. Seuraa uunin lähettyvillä, etteivät piparit pala.
250 gr voita vai margariinia
2 dl sokeria
1 muna
3/4 dl siirappia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl pomeranssinkuorta
2 tl kanelia
6 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
Tässä toisessa taikinassa rasva, siirappi ja mausteet kiehautetaan, joten vatkaamista ei tarvita. Itsekin tein joskus nuorena rouvana piparit
tällä tavalla, koska siinä pääsee helpommalla ilman vatkaamista. Mutta tuloksena on pehmeämmät piparkakut ja ne ei ole minun mieleen. Myös mausteita voi varioida oman makumieltymyksen mukaan. Perusmausteet ovat inkivääri, neilikka, pomeranssinkuori ja kaneli. Lisäksi voi laittaa esim. kardemummaa, joka on tuttua pullataikinasta.
250 g voita
2 dl siirappia
2 dl sokeria
250 g voita
3 tl kanelia
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
2 tl inkivääriä
1 kananmuna
7 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
1/4 tl suolaa
Tässä kolmannessa munat ja sokeri vatkataan ja rasva, siirappi ja mausteet kiehautetaan. Jäähtynyt rasva-siirappi-mausteseos sekoitetaan munavaahtoon vuorotellen jauhoseoksen kanssa. Tässä on vehnäjauhojen lisäksi vähän perunajauhoja. Jauhoja lisäsin reilusti enemmän, kun taikina tuntui löysältä perusreseptiini verrattuna. Taikina on isompi kuin kaksi edellistä, mutta voit hyvin puolittaa reseptin.
3 munaa
4 ½ dl sokeria
400 g margariinia
1 dl siirappia
n. 9 dl vehnäjauhoja
3 dl perunajauhoja
2 tl soodaa
1 rkl kanelia
1 ½ tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
½ tl inkivääriä