Joulukakku

Parhaat (kuorrutetut) kuivakakut jouluun

Joululeivonnaisten klassikoita ovat kuivakakut, tosin nykyään ne ovat ehkä vähän jääneet muiden uutuuksien varjoon. Mutta kyllä mielestäni jouluun kuuluu ainakin joku näistä mehevistä kuivakakuista. Joulumyyjäisissä kuivakakut ovat myös suosittu myyntiartikkeli. Lisäksi kuivakakut ovat hyvin säilyviä ja nämä voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen ja pakastaa odottamaan joulua. Valitse alta mieleisesi tai kokeile vaikka kaikkia: taatelikakku, kentackylainen kahvikakku ja arabialainen maustekakku.

Vinkkinä: Viime aikoina kauppoihin on ilmestynyt erittäin kauniita uusia kakkuvuokia, joilla saa kuivakakut näyttämään suorastaan taideteoksilta. Kakun pintaan tulee paiston aikana mitä kauneimpia kuivioita ja kuorrutekin valuu kuvioiden ansiosta kauniisti. 

Taatelikakku

Taatelikakku on varsinainen joulun klassikko. Se on ihanan mehevä, tumma ja maukas.

  • 1 paketti kuivattuja taateleita
  • 2,5 dl vettä
  • 2 dl fariinisokeria
  • 175 gr rasvaa
  • 2 munaa
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa

Taatelikakkuun tarvitset paketillisen kuivattuja taateleita. Taatelit on puristettu pieneksi suorakaiteen muotoiseksi palaksi, muistuttaa hieman palasaippuaa. Pilko taatelipaketti pienemmäksi ja keittele niitä yhdessä veden ja fariinisokerin kanssa noin 10 minuuttia, jotta taatelit pehmenee. 

Kun keitos on valmis, voit vatkata sähkövatkaimella hetken aikaa, jotta seos vähän jäähtyy ja seoksesta tulee tasaista ja sileää. Lisää sekaan voi tai margariini. Rasva sulaa lämpimään seokseen hyvin. Sen jälkeen vatkaa joukkoon kananmunat yksitellen. Huom. ei ihan kuumaan seokseen.

Sekoita vehnäjauhot, sooda, leivinjauhe ja vaniljasokeri ensin keskenään ja lisää sitten taikinaan. Voitele kakkuvuoka ja kaada taikina siihen. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti. Älä paista liikaa, ettei kakku menetä mehevyyttään.

Taatelikakku

Taatelikakku ei välttämättä tarvitse kuorrutetta, mutta itse sulatin 140 gr valkosuklaata kuumennetun kerman joukkoon (1 dl). Värjäsin sen Wiltonin valkoisella elintarvikevärillä, koska valkosuklaahan on sulatettuna aika kellertävää. Laitoin sulan suklaamassan pieneen pursotuspussiin ja tein kakun pinnalle tiheää “ristikkoa”. Päälle ripottelin vielä rouhittua maitosuklaata.

Kentackylainen kahvikakku

Kentackylainen kahvikakku on vaalea kuivakakku, johon tulee mausteeksi ja purutuntumaksi rusinoita ja mantelirouhetta taikinan sekaan.

  • 200 gr rasvaa
  • 4 dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 2,5 dl kermamaitoa
  • 6,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1,5 dl rusinoita
  • 1,5 dl mantelirouhetta

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten taikinaan. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää niitä vuorotellen kermamaidon kanssa taikinaan. Lisää lopuksi rusinat ja mantelit. Voitele ja leivitä kakkuvuoka, kumoa taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin tunti. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä lautaselle. Kuorruta vasta jäähtyneenä.

Kuorrute  

  • 1 dl kermaa
  • 100 gr margariinia
  • 2 rkl sokeria
  • 300 gr tomusokeria

Kuorrute on hieman harjoittelua vaativa, koska siihen täytyy ensin paahtaa pieni määrä sokeria kuivalla, kuumalla pannulla. Sen jälkeen sulanut sokeri sekoitetaan kuumennetun kerma-rasvaseoksen joukkoon ja vielä lisätään tomusokeria, jotta saadaan kuorrutteesta vähän jämäkämpi. Sokerin paahtaminen ja lisääminen nesteeseen voi olla haastavaa, koska sokeri palaa helposti, jos sitä ei vahdi koko ajan sekä lisäksi se saattaa jämähtää kivikovaksi. Sokerista tulee kuitenkin ihanan vaaleanruskea väri ja paahteinen maku kuorrutteeseen. Jos kuorrute ehtii jäähtyä liikaa, sitä voi käyttää hetken mikrossa, jolloin se on helpompi levittää tasaisesti kakun päälle. Liian juokseva kuorrute ei puolestaan pysy kakun päällä vaan valuu lautaselle. Harjoitus tekee mestarin!

Arabialainen maustekakku

Kuorrutettu-kakku

Arabialainen maustekakku puolestaan on tumma kuivakakku ja siinä on mausteena kaakaota, muskottipähkinää, sitruunaa ja mantelirouhetta. Kuorrute muistuttaa mokkapalojen kuorrutetta.

  • 200 gr rasvaa
  • 3,5 dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • ¼ tl leivinjauhetta
  • ½ tl ruokasoodaa
  • ¾ tl muskottipähkinää
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 2 dl kermamaitoa
  • 1 tl sitruunan mehua
  • 1 tl sitruunan raastettua kuorta
  • 1 dl mantelirouhetta tai jauhetta

Valmistetaan taikina samaan tyyliin kuin kentackylaisessa kakussa. Lisää lopuksi sitruuna ja manteli. Laita muskottipähkinää varoen, koska sen maku on erittäin pistävä, jos sitä tulee liikaa.

Kuorrute

  • 4 dl tomusokeria
  • 1-2 rkl kaakaojauhetta
  • 5 rkl kuumaa kahvia
  • 50 gr sulatettua rasvaa

Kuorrutetta varten sulata rasva. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe. Lisää rasva ja kahvi sokeriseokseen ja sekoita tasaiseksi. Jos kuorrute on liian jämäkkää, voit lisätä hieman kahvia lusikallinen kerrallaan. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Voit koristella mieleisilläsi nomparelleilla, helmillä tai muilla koristeilla. Koristeet kannattaa lisätä heti kuorrutteen levittämisen jälkeen, että ne vielä tarttuu kakun pintaan.