Vegaaninen tammikuu

Tammikuussa on jälleen vegaanihaasteen aika. Erittäin suuri joukko ottaa haasteen vastaan joka tammikuu, kukin itselleen parhaaksi katsomallaan tavalla. Itsekin olen miettinyt sitä aiemminkin, mutta jostain syystä se on aina jäänyt ajatuksen asteelle. Nyt kuitenkin ilmoittauduin mukaan ja aion kokeilla, kuinka se onnistuu sekasyöjältä. Motivaattorina on lähinnä se, että saisin uusia ja monipuolisia ideoita kasvisten käyttöön, löytäisin lihalle korvaavia proteiininlähteitä ja muutenkin vaihtelua arkiruokailuun. Tykkään kasvisruoasta, mutta aina ei oikein keksi, mitä tekisi ja laiskuus monesti iskee eli tulee tehtyä niitä tavallisia ruokia, mitkä osaa ulkoa. Leivontaharrastajana myös mietityttää, miten monet leivonnaiset onnistuvat ihan vegaanisena.

Haaste toki on hyvin salliva eli ei siinä kukaan tule vakoilemaan, mitä syöt tai pysytkö koko kuukauden täysin vegaanina. Se on vain itsestä kiinni, oletko tosissasi vai huijaatko itseäsi. Haasteen alussa on kerrottu, että jokainen voi osallistua haasteeseen itselleen sopivalla tavalla. Voit olla täysin vegaani tai lakto-ovovegetaristi tai noudattaa kasvisruokavaliota, joka on sallivampi, tai jotain siltä väliltä. Mukana voi olla varmasti myös ihan muuten vain, mielenkiinnosta ja uusien reseptien keräilyn kannalta.

Itse en ole vielä tosiaankaan asiantuntija tällä saralla, mutta tässä hieman termejä, mistä on kyse. Vegaanius tarkoittaa lähinnä (vapaasti käännettynä) sitä, että et syö mitään eläinperäistä ruokaa. Eli liha, kana, kala, maitotuotteet, kananmunat jne. eläimistä lähtöisin oleva on silloin kiellettyä. Jos oikein tarkkana ollaan, niin ilmeisesti myöskään mitään esim. eläimen nahkasta tai villasta valmistettuja vaatteita tai kenkiäkään ei käytetä. Samoin kaikki tuotteet, joiden testaamiseen on käytetty eläinkokeita, eivät kuulu vegaanin repertuaariin. Lievempi muoto ruoan suhteen on lakto-ovovegetaristi eli silloin voi käyttää kananmunaa ja maitotuotteita tai lakto-vegetaristi, jolle maitotuotteet käy, mutta kananmunat ei. Voit olla myös pescovegetaristi, joka voi syödä kalaa ja ehkä lisänä maito- ja munatuotteita. Mutta nämä vain esimerkkinä, ihan näin syvälliseksi tässä haasteessa ei edes tarvitse ruveta, jos ei halua. 

Itse lähdin mukaan haasteeseen  tavoitteenani noudattaa ihan vegaaniruokavaliota eli myös maitotuotteet korvaan kasvisperäisillä valmisteilla ja kananmunat jätän pois nyt tämän haasteen ajaksi. Jatkoa ajatellen minulle sopisi varmasti parhaiten lakto-ovovegetarismi, koska en ihan lopullisesti halua luopua maitotuotteista ja kananmunasta ainakaan tässä vaiheessa. En myöskään ole vielä perehtynyt kovin paljon siihen, miten kananmunan yleensäkään voi korvata, vaikka kaiketi siihenkin löytyy konstit. Toisaalta, koska tykkään leipoa paljon ja monenlaista, haluan leivonnaisiin käyttää kananmunaa, jos se ohjeessa lukee ja niiden avulla leivonnainen onnistuu paremmin. Mutta nyt on hyvä syy testata myös vegaanisia leivonnaisia! Itselläni ei ole mitään allergioita, mutta tästä saa paljon lisäoppia, jos joskus tarvii leipoa esim. juhliin, joihin on tulossa vieraita, jotka eivät allergian vuoksi voi käyttää esim. kananmunaa tai jotka noudattavat vegaanista ruokavaliota.

Kokemuksia haasteesta

Näin alun jälkeen ei vielä ole tullut vastaan mitään ylitsepääsemätöntä. En oikeastaan kaipaa maitotuotteista muuta kuin raejuustoa, jota olen tottunut syömään aamupuuroni kanssa. Muihin löytyy aika hyvin vastaavat kasvipohjaiset tuotteet. Noh ihan ruokajuomaksi en maidon korvaajaa ole vielä löytänyt, mutta vesi käy hyvin.

Toinen, mitä vähän kaipaan, on munakkaat tai keitetyt kananmunat silloin tällöin aamupalalla. Itse en kauheasti ole juustoa syönyt sen rasvaisuuden vuoksi, mutta esim. Oddly-good savumakuinen juustonkorvike menee minulle ihan täydestä. Sen sijaan normaalisti leivän päälle laittamani kinkkusiivun korvaajaksi kasvisperäisiä “makkaroita” en vielä uskaltautunut ostamaan, ne näyttivät sen verran oudoilta. Mutta ilmankin pärjää ja kurkkua, paprikaa ja tomaattia voi laittaa sitäkin enemmän.

Lihatuotteiden korvaajaksi proteiininlähteeksi on vaihtoehtoja vaikka kuinka paljon. Ainakin tavallisissa marketeissa löytyy kyllä valikoimaa sekä puolivalmisteista että muista aineksista, jos haluaa tehdä ruokansa alusta asti itse. Pavut, linssit, tofut, soijarouhe, härkikset, nyhtökaura, kaurajauhis jne vain muutamia mainitakseni. Nyt aluksi olen ainakin pyrkinyt tekemään ruoan kokonaan itse enkä ole vielä testannut ns. pikaruokia, mutta niitäkin kyllä löytyy kaupasta sekä pakasteena että ei-pakasteena.

Ensimmäisen viikon ruokani olivat delikaurasta ja kasviksista valmistettu kastike pastan kanssa, soijarouhelasagne, tofukokkeli riisin kanssa, paahdetut kikherneet ja vegaaninen pitsa. Tein ruokia sen verran isot annokset, että ne riittivät koko viikoksi. Mieheni ei lähtenyt haasteeseen mukaan, mutta kyllä nämä ruoat ovat hänellekin maistuneet. Välillä teen hänelle liharuokaa, että sopu säilyy.

Aamu- ja iltapalaksi olen syönyt (kuten normaalistikin) kaurapuuroa marjojen tai hedelmien kanssa, vegaanisia jugurtteja, weetabixia, muroja tai granolaa kauramaidon kanssa. Tietysti leipä ja kasvisrasva käyvät myös.

Vegaaninen leivonta

Vegaaninen leivonta on ihan oma alueensa. Leivontaharrastajana en aio leivontaa unohtaa kokonaan tämän haasteen aikana, vaan nyt on hyvä aika perehtyä myös vegaaniseen leivontaan. Kuten yläpuolella on kerrottu, eläinperäiset tuotteet korvataan kasvikunnan vastaavilla sikäli mikäli niitä löytyy. Osan tuotteiden kohdalla täytyy käyttää luovuutta. Toki löytyyhän valmiita vegaanisia reseptejäkin jo vaikka kuinka paljon, joten niistä kannattaa aloittaa, eikä tarvitse itse lähteä miettimään, millä korvataan mitäkin. Alla muutamia vinkkejä, mikä eroaa tavallisesta leivonnasta ja mitä tulee huomioida, jos on tarve tai halu leipoa vegaanista.

Kananmunan korvaaminen leivonnassa

Yhden kananmunan voi useimmissa tapauksissa vain jättää pois leivonnaisesta, vaikka se perusreseptissä olisikin. Esimerkiksi pullataikina ei tarvitse munaa, en ole sitä käyttänyt koskaan aiemminkaan taikinaan paitsi pullien voiteluun. Pullat voi voidella kahvilla tai vedellä.

Jos munia on reseptissä useampi, niiden tilalle kannattaa valita jotain seuraavista: omenasose, pehmeä tofu, banaani, pellavansiemenet, vichy tai soijajogurtti. Useissa tapauksissa riittää, että taikinaan laitetaan normaalia enemmän vehnäjauhoja, nostatusaineita tai sokeria.

Jos normireseptissä kananmunat pitää vaahdottaa, etsi valmiiksi vastaava vegaaninen resepti, jossa on vinkkejä munavaahdon tilalle esim. täytekakkupohja vegaanisena.

Jos haluat tehdä marenkeja, ne onnistuvat ilman valkuaistakin. Tarvitset vain säilykekikherneiden lientä eli aquafabaa! Tätä aion testata, koska kikherneet jo käytin, mutta liemi jäi.

Maitotuotteiden ja voin korvaaminen leivonnassa

Lähes kaikkia tavallisia maitotuotteita vastaamaan löytyy kasvipohjainen korvaava tuote. Markettien maitohyllyt notkuvat jo nykyään kasvipohjaisia maito-, jugurtti-, rahka- tai kermavalmisteita kaurasta, soijasta ym. kasvikunnan tuotteista tehtynä. Myös “kermavaahto” onnistuu vispautuvista kasvikermoista.

Voin voi korvata leivonnassa esimerkiksi sinisellä Keiju-margariinilla tai hieman kovemmilla kasvi-leivontamargariineilla. Olen Keijua käyttänyt aiemminkin, kun on tarvinnut maidotonta leivonnaista maitoallergian vuoksi. Myös kasviöljyjä voi käyttää leivonnassa, jos rasvaa ei tarvitse vaahdottaa leivonnaiseen.

Banaani-suklaa-luumukakku

banaani-luumu-suklaakakku.jpg

Ensimmäinen testaamani vegaaninen leivonnainen oli tämä banaani-suklaa-luumukakku, jossa on täytteenä suklaamoussea. Tein kakun gluteiinittomana, joten se kävisi aika moneen erilaiseen ruokavalioon tai -allergiaan.

Ainekset
  • 2 kypsää banaania, voi olla jo vähän tummentuneita
  • 35 g kauramaitoa
  • 30 g rypsiöljyä
  • 40 g luumuhilloa
  • 130 g sokeria
  • 35 g sulatettua kasvimargariinia
  • 230 g Finmix jauhoseosta (vaalea gluteiiniton jauho)
  • 1 ½ tl ksantaania
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • 100 g tummaa vegaanista suklaata rouhittuna
Täyte
  • sama määrä vispautuvaa soijakermaa
  • ja tummaa vegaanista suklaata

Muussaa banaanit esimerkiksi haarukalla ja sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Paista kakku irtopohjavuoassa 175 asteessa noin 45 minuuttia (uunista riippuen). Leikkaa jäähtynyt pohja 2-3 osaan ja täytä suklaamoussella. Moussea varten vaahdota kerma, sulata suklaa ja vatkaa sulatettu suklaa kermavaahdon joukkoon nopeasti, ettei se ehdi paakkuuntua. Kakku säilyy jääkaapissa useamman päivän, jos ei käy niinkuin meillä, että kun aloin kakkua täyttämään, siitä oli enää puolet jäljellä, hmm…