Vegaaninen tammikuu

Vegaaninen tammikuu

Tammikuussa on jälleen vegaanihaasteen aika. Erittäin suuri joukko ottaa haasteen vastaan joka tammikuu, kukin itselleen parhaaksi katsomallaan tavalla. Itsekin olen miettinyt sitä aiemminkin, mutta jostain syystä se on aina jäänyt ajatuksen asteelle. Nyt kuitenkin ilmoittauduin mukaan ja aion kokeilla, kuinka se onnistuu sekasyöjältä. Motivaattorina on lähinnä se, että saisin uusia ja monipuolisia ideoita kasvisten käyttöön ja muutenkin vaihtelua arkiruokailuun. Tykkään kasvisruoasta, mutta ei oikein keksi, mitä tekisi ja laiskuus monesti iskee eli tulee tehtyä niitä tavallisia ruokia, mitkä osaa ulkoa. Leivontaharrastajana myös mietityttää, miten monet leivonnaiset onnistuvat ihan vegaanisti.

Haaste toki on hyvin salliva eli ei siinä kukaan tule vakoilemaan, mitä syöt tai pysytkö koko kuukauden täysin vegaanina. Se on vain itsestä kiinni, oletko tosissasi vai huijaatko itseäsi. Haasteen alussa on jo kerrottu, että jokainen voi osallistua haasteeseen itselleen sopivalla tavalla. Voit olla täysin vegaani tai lakto-ovovegetaristi tai noudattaa kasvisruokavaliota, joka on sallivampi, tai jotain siltä väliltä. Mukana voi olla varmasti myös ihan muuten vain, mielenkiinnosta ja uusien reseptien keräilyn kannalta.

Vegaanius tarkoittaa lähinnä (vapaasti käännettynä) sitä, että et syö mitään eläinperäistä ruokaa. Eli liha, kana, kala, maitotuotteet, kananmunat jne. eläimistä lähtöisin oleva on silloin kiellettyä. Jos oikein tarkkana ollaan, niin ilmeisesti myöskään mitään esim. eläimen nahkasta tai villasta valmistettuja vaatteita tai kenkiäkään ei käytetä. Samoin kaikki tuotteet, joiden testaamiseen on käytetty eläinkokeita eivät kuulu vegaanin repertuaariin. Lievempi muoto ruoan suhteen on lakto-ovovegetaristi eli silloin voi käyttää kananmunaa ja maitotuotteita tai lakto-vegetaristi, jolle maitotuotteet käy, mutta kananmunat ei. On myös olemassa pescovegetaristi, joka voi syödä kalaa ja ehkä lisänä maito- ja munatuotteita. Mutta nämä vain esimerkkinä, ihan näin syvälliseksi tässä haasteessa ei edes tarvitse ruveta, jos ei halua. 

Itse lähdin mukaan haasteeseen  tavoitteena noudattaa ihan vegaaniruokavaliota eli myös maitotuotteet korvaan kasvisperäisillä valmisteilla ja kananmunat jätän pois nyt tämän haasteen ajaksi. Jatkoa ajatellen minulle sopisi varmasti parhaiten lakto-ovovegetarismi, koska en ihan täysin halua luopua maitotuotteista ja kananmunasta. En myöskään ole vielä perehtynyt, miten kananmunan yleensäkään voi korvata vaikka kaiketi siihenkin löytyy konstit. Toisaalta, koska tykkään leipoa paljon ja monenlaista, haluan niihin käyttää kananmunaa, jos se ohjeessa lukee ja niiden avulla onnistuu paremmin. Mutta nyt on hyvä syy testata myös vegaanileivonnaisia!

Näin alun jälkeen ei vielä ole tullut vastaan mitään ylitsepääsemätöntä. En oikeastaan kaipaa maitotuotteista muuta kuin raejuustoa, jota olen tottunut syömään aamupuuroni kanssa. Muihin löytyy aika hyvin vastaavat kasvipohjaiset tuotteet. Noh ihan ruokajuomaksi 

en maidon korvaajaa ole vielä löytänyt, mutta vesi käy hyvin. Toinen on ne munakkaat tai keitetyt kananmunat silloin tällöin aamupalalla. Itse en kauheasti ole juustoa syönyt sen rasvaisuuden vuoksi, mutta esim. Oddly-good savumakuinen juustonkorvike menee minulle ihan täydestä. Sen sijaan leivän päälle laittamani kinkkusiivun korvaajaksi kasvisperäisiä “makkaroita” en vielä uskaltautunut ostamaan, ne näyttivät sen verran oudoilta. Mutta ilmankin pärjää ja kurkkua, paprikaa ja tomaattia voi laittaa sitäkin enemmän.

Vegaaninen leivonta

Vegaaninen leivonta on ihan oma alueensa. Kuten yläpuolella on kerrottu, eläinperäiset tuotteet korvataan kasvikunnan vastaavilla sikäli mikäli niitä löytyy. Osan tuotteiden kohdalla täytyy käyttää luovuutta. Toki löytyyhän valmiita vegaanisia reseptejäkin jo vaikka kuinka paljon, joten niistä kannattaa aloittaa eikä tarvitse itse lähteä miettimään, millä korvataan mitäkin.

Kananmunan korvaaminen leivonnassa

Yhden kananmunan voi useimmissa tapauksissa vain jättää pois leivonnaisesta, vaikka se perus-reseptissä olisikin. Esimerkiksi pullataikina ei tarvitse munaa, en ole sitä käyttänyt koskaan muutenkaan paitsi voiteluun.

Jos munia on reseptissä useampi, niiden tilalle kannattaa valita jotain seuraavista: omenasose, pehmeä tofu, banaani, pellavansiemenet, vichy tai soijajogurtti. Useissa tapauksissa riittää, että taikinaan laitetaan normaalia enemmän vehnäjauhoja, nostatusaineita tai sokeria.

Jos kananmunat pitää vaahdottaa, etsi valmiiksi vegaaninen resepti. 

Jos haluat tehdä marenkeja, ne onnistuvat helposti ilman valkuaistakin. Tarvitset vain säilykekikherneiden lientä! 

Maitotuotteiden ja voin korvaaminen leivonnassa

Lähes kaikkia tavallisia maitotuotteita vastaamaan löytyy kasvipohjainen korvaava tuote. Markettien maitohyllyt notkuvat jo nykyään kasvipohjaisia maito-, jugurtti-, rahka- tai kermavalmisteita kaurasta, soijasta ym. kasvikunnan tuotteista tehtynä. Myös “kermavaahto” onnistuu vispautuvista kasviskermoista.

Voin voi korvata leivonnassa esimerkiksi sinisellä Keiju-margariinilla tai hieman kovemmilla kasvis-leivontamargariineilla. Olen Keijua käyttänyt aiemminkin kun on tarvinnut maidotonta leivonnaista maitoallergian vuoksi. Myös kasviöljyjä voi käyttää leivonnassa, jos rasvaa ei tarvitse vaahdottaa leivonnaiseen.

Kaiketon kakku

Ensimmäinen testaamani vegaaninen leivonnainen oli tämä banaani-luumu-suklaakakku, jossa piti olla täytteenä suklaamoussea. Tein kakun lisäksi gluteiinittomana, joten se kävisi aika moneen erilaiseen ruokavalioon tai -allergiaan.